kerkhof: monument - dorpspark

WAT GAAT ER MET HET KERKHOF GEBEUREN ?

Het kerkhof wordt onderdeel van het nieuwe dorpspark.

Voor de goede orde: de omvorming  van kerkhof tot dorpspark gebeurt door de Gemeente, die nu immers eigenaar van het kerkhof is.

Als parochie zorgen wij voor:
- het verwijderen van de grafmonumenten. Wij doen dit pas als de grafrechten verlopen zijn (het laatste verloopt in 2023).
De stoffelijke resten blijven liggen, dit is volgens de Wet op de lijkbezorging mogelijk omdat de ‘nieuwe’ bestemming park is.
- het realiseren van een herdenkingsplaats, die er blijvend aan zal herinneren dat hier voorheen een kerkhof was. Er komt o.a. een monument ter nagedachtenis aan hen die ooit op dit kerkhof begraven werden.

Er komt tevens een monument voor hen – met name de ongedoopte kinderen – die  hier in vroeger tijden in ongewijde aarde werden begraven.

Het herdenkingsmonument is naar een idee van Jan en Catalijn van Broekhoven verder ontworpen door Schaap-Sturm Architecten uit Roosendaal. Wij hebben dit gratis aangeboden gekregen; onze hartelijke dank aan dhr. Charles Sturm!

Op pagina "Martinusnieuwsbrief" staat een pdf van de folder die wij bij gelegenheid van de inzegening op 15 november 2015 hebben uitgegeven.

Hieronder staan informatie en foto's over de werkzaamheden met de datum waarop deze beschikbaar kwamen:

13 november 2015

Het herdenkingsmonument is nu klaar !

Afbeelding invoegen

Hieronder enkele foto's van de laatste fase:

Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen     Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegen

25 september 2015

Het metselwerk is nu klaar !

Het kruis dat op het monument komt is inmiddels ook klaar. Onze siersmid - Eric Cooijmans heeft een geweldig staaltje vakmanschap geleverd met dit nieuwe kruis. Het zal straks niet te onderscheiden zijn van het oude kruis. Het kruis wordt momenteel verzinkt. Straks wordt het zwart geschilderd en de 4 sterpunten in het hart van het kruis worden in zilverkleur geverfd.

17 augustus 2015

Onze metselaars - Wout Siemons en Bert Verwijmeren - hebben prima weer en het werk schiet al goed op. Het monument krijgt al vorm. Goed te zien zijn de schuine 'steunberen' (net als bij de kerk!)

Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen        Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen     Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegen

18 juli 2015

Het monument is inmiddels "op peil" gekomen. En Jos en Jan hebben de profielen gesteld.

Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen         Afbeelding invoegen

6 juli 2015

Vandaag is onze metselaar Wout Siemons begonnen.

Afbeelding invoegen     Afbeelding invoegen
 De gratis stenen en mortel van bouwbedrijf
van Agtmaal en Logus Bouwmaterialen.

Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen

26 juni 2015

Het beton is gestort en inmiddels zijn ook de profielen al gesteld.
Het ziet er ingewikkeld uit!

10 juni 2015

De bouwplaats is inmiddels uitgegraven met dank aan de mannen van de "kerkhofgroep" van Toon Naalden.
Jan van Broekhoven en Jos Jochems hebben de bekisting gesteld en de staalmatten op maat gemaakt. Binnenkort kan het beton gestort worden. De basis van het monument is gelegd!

13 mei 2015

Het monument komt op de plaats waar vroeger de heuvel van de pastoorsgraven was. De plaats is inmiddels uitgezet.

Deze beelden worden straks onderdeel van het monument: